Tuesday, March 31, 2009

The 20sen solution!

The most common problem about bike commuting is a flat tire. I just don't know why but it always happen to me. At one time I was replacing 2-3 tubes per week. Whoaa...it's really costly as per tube it cost me RM10...sometimes RM16. So I began to learn on how to patch a tube. A box that has 48 patches inclusive of glue only cost me RM10. So per patch it's only 20 sen. Another thing that you need is the sand paper.



Step 1. Rub and clean tube repair area using the sand paper (make sure the rubbed area is bigger than patch)

Step 2. Apply glue to repair area and allow to dry (Ensure coated area bigger than patch)

Step 3. When the glue is dry, remove foil of patch and stitch down repair area. (When the foil is taken off, don't touch the back of patch with fingers)

Step 4. Pressed hard (I used the pump) on the patch and let it sticks fast.

That's all and it's really a simple process. I will normally do it when I am relaxing at home:-) I know someone that has 18 patches on his tube!

9 comments:

kuman said...

bang, terima kasih sebab tolong belikan untuk saya ari tu. terima kasih daun keladi, lain kali ku kirim lagi :)

azizan fixie said...

Kuman

sama2...no problem. terlanjur pergi kedai tu.

kuman said...

10 April ada plan kayuh pusing2 KL ker?? atau lepak2 minum jek??

Tipu Tapi Benar (TTB) said...

Letak la foto yang tunjukkan setiap langkah abang menampal kebocoran tu...

azizan fixie said...

Kuman

Pusing2 KL tu tak official. Dah 2 kali kita orang kayuh dalam KL pas maghrib. Kalau nak pusing KL saya takde hal. Sebenarnya dah ada ride KL bling2 pada setiap jumaat minggu pertama setiap bulan.

TTB

Terpikir gak nak letak gambar tapi senang sangat langkah2 nya

1. Gosok pakai kertas pasir
2. Sapu gam
3. Tampal patch
4. Tekan kuat2 dengan pam tangan bagi lekat betul

Superstage said...

salam,
sori kalau soalan ni soalan bod**. Saya ni newbie - dah 20 tahun tak naik basikal. Ingat nak berkayuh semula..erkk sebab kesihatan.

Susah tak nak keluarkan tiub dari tayar?.. & nak masukkan balik camner?

azizan fixie said...

Superstage

Wsalam. According to British Medical Association, if you cycle regularly your energy will be 10 years younger than your age:-)

Susah sikit nak expain kat blog ni cara2 nak keluar dan masuk kan tuib. Kalau jumpa saya leh demo. Yg penting kena ada tire level. Sy guna 3. Or bila pergi kedai basikal tengok camne diaorg tukar tuib. That's how I learned initially. Mula2 susah tapi bila dah train ok.

abot said...

biasanya tiub bocor disebabkan "snake bite", bukan gigitan ular tetapi tiub tu diterkoyak disebabkan rim basikal menghimpitnya..

boleh terjadi sekiranya tyre pressure rendah, so selalu pam tayar kasi tegang dan penuh! Kalau kena lubang kecilpun, tayar masih lagi menganjal...dan tiub dapat diselamatkan dari tersepit dan koyak!

dan perkara kedua, sekiranya berat badan melebihi 75kg dan anda menggunakan tayar yang kurang dari 1 1/4 inci...atau kurang dari 28mm untuk 700c..kemungkinan utk pancit itu lebih tinggi!

Dipendekkan cerita cuba dapatkan tayar yg lebih volume anginnya..

Untuk MTB mungkin perkara ni tak berkaitan kerana tayar MTB mmg cukup besar...

Itu saja... nak ride jaga angin! Gerenti tak pancit..

azizan fixie said...

abot

thanks for the tips.